Xàbia ja està preparada per a rebre als Moros i Cristians

05 jul 2010 - Del 10 al 18 de juliol, les festes de Moros i Cristians ompilran de colorit i espectacularitat els carrers de Duanes de la Mar - El regidor de Festes anima als festers i filaes a continuar en la línia de compatibilitzar el gaudi de la festa amb el respecte

Xàbia es prepara per a viure una de les seves festes més espectaculars i colorides, els Moros i Cristians. Des de dissabte que ve, 10 de juliol, fins al diumenge, dia 18, es desenvoluparan els actes més emblemàtics d'aquesta festa de gran atractiu turístic que s'ha guanyat un espai imprescindible en el calendari de les grans celebracions del municipi.

A tan sols una setmana que les festes de Fogueres arribaren a la seva fi, el dijous passat va tindre lloc la presentació del llibre de festes en un acte que va contar amb la presència del regidor de Festes, Vicent Chorro, així com del president de la Junta Central, Francisco José Moya, i de les abanderades mora i cristiana, Ester Major i Victoria Devesa, respectivament. També, va estar present la capitana María Francisca Mata de la filà Baharis, que ostentarà el càrrec junt al seu home Joaquín Garreta. La trobada, celebrada en el casal de la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto, va reunir a nombrosos representants de les distintes filaes.

Durant la seva intervenció, el president va tindre paraules d'agraïment cap a totes les persones que fan possible aquestes festes i especialment, cap als qui han col·laborat en la confecció del llibre, Vicente Montaner i Juan Catalá, amb les seves fotografies. A pesar de ser un any “difícil”, Francisco José Moya va animar a filaes i festers a gaudir d'aquestes festes “alegres i plenes de color”.

Per la seva banda, el regidor de Festes es va referir a la importància del llibre, que amb la seva recopilació gràfica i literària fa que perdure en el temps. Respecte a l'alternança cada dos anys de la presidència de la Junta Central, Chorro va subratllar que constituïx una “bona lliçó” al mateix temps que destacava "l'exemplar comportament cívic i respectuós” dels festers durant les últimes celebracions. En aquest sentit, els va animar a seguir en aquesta línia de compatibilitzar el gaudi de la festa amb el respecte dels quals volen descansar i marcar-se com repte superar a les festes de Fogueres, que aquest any han funcionat molt bé amb la implantació de la nova normativa cívica.

Programa d'actes

Les celebracions arrencaran dissabte que ve, 10 de juliol, amb la inauguració de la XI Fira Medieval, que es perllongarà fins al següent dimecres, el tir del “coet anunciador” i la presentació oficial de les festes de Moros i Cristians en l'avinguda Jaime I. Els actes continuaran el diumenge amb l'espectacular concert de música festera que oferix el Centre Artístic Musical de Xàbia.

Un dels actes més emblemàtics d'aquestes festes tindrà lloc el dijous, 15 de juliol, amb el desembarcament de les tropes mores en la platja de la Grava, seguit de l'ambaixada, parlaments i rendició del castell cristià, sent el divendres quan es produirà la reconquesta. Uns esdeveniments que marcaran coincidint amb l'arribada del cap de setmana els dies grans de les festes.

El dissabte, 17 de juliol, arrencarà el dia amb la despertà amb arcabusseria, la xocolatada i els jocs infantils. A la vesprada, a les 19 hores, les bandes de música prendran els carrers de Duanes per a avisar amb les seves marxes que la desfilada de gal·la està a punt de començar. I és que a partir de les 20 hores, els bàndols moro i cristià ompliran d'espectacle i colorit un recorregut que discorrerà des del passatge Pío X, els carrers Cristo del Mar i Lepanto fins a finalitzar en l'avinguda Jaume I.

Ja el diumenge, a les 12 hores, se celebrarà la missa solemne i a la vesprada, a les 19 hores, es repetirà l'entrada de les bandes que es reuniran per a interpretar juntes, sota la batuta de Rafael León, el popular pasdoble de “Xàbia”. I una hora després, tindrà lloc la desfilada de gal·la pel mateix recorregut que tancarà la Capitania Mora 2010, la Filà Baharis amb un gran boato. Les festes de Moros i Cristians posaran el seu fermall final a les dotze de la nit amb el tir d'un magnífic castell de focs artificials.