El Grup de Danses Portitxol celebra el XII Aplec de Danses Tradicionals

01 jul 2010 En l'avinguda Jaume I, hi ha una cita amb cançons i balls tradicionals

El Grup de Danses Portitxol de Xàbia acull demà divendres i el dissabte la dotzena edició de l'Aplec de Danses Tradicionals. Un esdeveniment musical en el qual participaran al voltant de 130 persones entre músics, balladors i cantadors en una fusió, en aquesta ocasió, de cançons i danses tradicionals de Xàbia, i de les comarques del sud de la província.

L'Aplec arrencarà demà, a les 22 hores, amb l'actuació del grup de Xàbia i el Grup de danses de Beneixama. I el dissabte, a les 20 hores, la Colla Portitxol estrena un concert de música festera per a dolçaina i percussió amb peces de marxes mores i cristianes, pasdobles o de cercaviles. Ambdues actuacions tindran lloc en el passeig de l'avinguda Jaume I, en el Port.

Des de l'organització, Isabel Martí, ha explicat que en el recital del divendres, el Grup de Danses interpretarà cançons tan ancestrals com el “Ball de contes de Xàbia” o “Folies del Portitxol. Peces que han donat nom al propi grup, que junt amb veïns de la partida del Portitxol estan organitzant un cap de setmana festiu per al mes d'agost per a recuperar les festes que se celebraven antigament en aquesta zona i que, segons ha apuntat Martí, han contribuït a conservar els balls tradicionals.

Al llarg dels seus dotze anys de celebració, aquesta trobada ha congregat a nombrosos grups vinguts de tota Espanya i una gran varietat d'agrupacions valencianes. En aquest sentit, la regidora de Cultura, Francesca Gil, ha comentat que el l'Aplec de danses s'ha convertit en una “aposta ambiciosa, gràcies a un grup de persones, com el que integren el Grup de Danses Portitxol de Xàbia, que es preocupen per conservar les nostres tradicions i contribuir que pervisquen”, pel que ha reiterat el suport de la regidoria que manté una col·laboració amb aquesta i altres entitats del municipi.

L'agrupació organitza nombroses activitats al llarg de l'any per a divulgar el patrimoni de costums i tradicions de la vila, aquí i, fins i tot, fora de les nostres fronteres com el viatge que realitzarà la setmana pròxima a La Bretagne (França) para participar en el XV Festival de Foklore del món de Saint-Malo. No és la primera vegada que aquest grup participa en un festival internacional, ja que ha estat en el Atessa i Pescara (Itàlia), en el Soest i Ede (Holanda), en el Festival internacional i Festa del marisc a Vigo i en el Festival de l'antiga Corona d'Aragó a Portugal.